Opslag en definitieve berging

 

De NIRAS verzekert het dagelijkse beheer van al het in België geproduceerde radioactieve afval. Het ontwikkelt en implementeert duurzame oplossingen die de bescherming van de mens en het milieu garanderen. De NIRAS doet een beroep op zijn filiaal BELGOPROCESS, in Dessel, dat alle soorten radioactief afval opwerkt en conditioneert en de tussentijdse opslag van het geconditioneerde radioactieve afval verzorgt.

graphique-entreposage-stockage

 

type-dechet

Bron NIRAS

De verschillende soorten radioactief afval

Radioactief afval wordt in drie categorieën ingedeeld, rekening houdend met het activiteitsniveau (laag, gemiddeld en hoog) en de halveringstijd (de snelheid waarmee de radioactiviteit afneemt). De bestraalde splijtstofelementen bevatten afval van categorie B en C.

De tussentijdse opslag

De NIRAS en BELGOPROCESS bezitten al een erkende expertise in de tussentijdse opslag van afval uit de opwerking.

Op de site van BELGOPROCESS wordt het afval uit de opwerking van bestraalde splijtstofelementen in bunkers verzameld. Dit is afval met gemiddelde en hoge activiteit en een lange halveringstijd. Deze gebouwen bevatten momenteel een paar honderd containers met verglaasd afval en met gecompacteerd afval afkomstig van opwerking. In 2017 zullen nog enkele tientallen containers met afval naar BELGOPROCESS terugkeren.

silos-stockage

Bovenste deel van de opslagsilo's voor verglaasd afval met hoge activiteit

Voor wanneer is de definitieve berging?

De NIRAS heeft een definitieve oplossing nodig voor al het afval waarvoor het verantwoordelijk is. Op internationaal niveau wordt aanvaard dat de definitieve berging van afval van categorie B en C in diepe, stabiele geologische lagen een zeer veilige oplossing op lange termijn is.

 

Wist u dit?

De NIRAS en het SCK•CEN hebben in 1995 de Economische Belangengroep EURIDICE gevormd.

EURIDICE exploiteert HADES, een ondergronds laboratorium in de ondergrond van Mol-Dessel.

Het doet grootschalig onderzoek op lange termijn over de bouw, exploitatie en insluiting van een installatie voor de berging in een diepe kleilaag.

In 2015 werd een nieuw experiment, PRACLAY, gestart om het gedrag van de klei bij verwarming te beoordelen.

De NIRAS raadt vandaag de diepe berging in weinig verharde klei aan.

De NIRAS baseert zich daarbij onder meer op de experimenten die het laboratorium HADES sinds de jaren 1980 uitvoert. Het huidige experiment PRACLAY is ook bedoeld om te bevestigen dat de Boomse klei na tientallen jaren verwarming in staat zal blijven om het radioactieve afval in te sluiten.

 

confinement-dechet

Wanneer het experiment in 2024 voltooid is en de resultaten positief zijn, zal NIRAS op zoek kunnen gaan naar een geschikte site voor de definitieve berging.